ID-MÄRK DIN KATT

Idag saknar många katter ID-märkning av olika anledningar. Det är verkligen synd. En omärkt katt är ofta svår att identifiera om den saknar märkning när den sprungit bort eller råkat ut för en skada. Därför hamnar också många katter på katthem runtom i landet helt i onödan, i stället för att återförenas med sina ägare. Här kan du läsa lite om hur du enkelt märker din katt, så slipper det hända dig.

liggade-katt

Tatuering eller chipmärkning

Du kan välja mellan att märka med microchip eller örontatuering. Eller både och. Vid microchipmärkning injiceras chipet in under huden i nacken på katten, medan en tatuering görs med tång i örat. Det finns fördelar med bägge sätten.

En tatuering är ju enkel att se och gör det lätt för den som hittar din katt att finna ägaren i de två ID-register som finns i Sverige – Sveriges kattklubbars riksförbund SVERAK och djurid.se, som sköts av Svenska Kennelklubben. Dock kan bläcket blekna med tiden. Tatueringen görs oftast i kattens vänstra öra och består av fyra till sex tecken, vanligen en kombination av siffror och bokstäver. Den ska alltid utföras på klinik av veterinär och under trygga förhållanden för katten.

gra-katt-smyger

En chipmärkning utförs också på veterinärklinik. Innan märkningen görs, kontrollerar man först att katten inte redan är chipmärkt med hjälp av en speciell avläsare. Därefter testas det nya chipet innan det injiceras. Placeringen kan variera något, men vanligast är i nacken eller mellan skulderbladen. Till slut kontrollerar man chipet, så att numret stämmer överens med numret på ID-intyget, alternativt på kattens stamtavla. Sedan är det klart.

Chipet kan sitta kvar under hela kattens liv, men kräver förstås tillgång till en avläsare för att du ska kunna läsa av ID-numret. Det absolut bästa är alltså att välja både chip och tatuering, om du vill öka chanserna att få tillbaka din katt om den råkat på villovägar eller förolyckats.

langharig-katt-hog-svans

Och viktigast av allt

Registreringen hos SVERAK eller SKK. Du fyller enkelt i dina kontaktuppgifter och din katts ID-nummer i deras databas. Du kan läsa mer om hur ID-märkning fungerar hos SVERAK och SKK.

sittande-kattunge