Så påverkas din katt av en kastrering

Visste du att en katt kan leva nära dubbelt så länge om den kastreras? Eller att kastrerade katter löper mindre risk att drabbas av sjukdomar? Det är ganska fantastiskt när man tänker på det. Men trots att det mest finns fördelar med en kastrering för både katten och dig som kattägare, finns det några saker du bör vara uppmärksam på efter en kastrering.

Att kastrera sin katt är främst förknippat med en rad positiva effekter. Den mest uppenbara är att du som djurägare slipper oroa dig över att få oönskade kullar. En kastrering dämpar också det könsbundna beteendet, exempelvis hankattens ständiga urinmarkerande, samt minskar risken för könsbundna sjukdomar. De råkar inte heller ut för olyckor lika ofta som okastrerade katter gör, vilket är en del av förklaringen till att de i genomsnitt lever dubbelt så länge som en okastrerad katt. Men när katten kastreras minskar inte bara energiförbrukningen och ämnesomsättningen, samtidigt ökar också kattens aptit.

Hälften av Sveriges katter
är överviktiga

Över hälften av Sveriges katter är idag överviktiga. Förutom inaktivitet och inskränkt rörelseförmåga är diabetes, ledproblem och hjärtsjukdomar andra exempel på lidanden som är överrepresenterade bland överviktiga katter. En överviktig katt får också ofta ett ändrat beteende. De tvättar sig mindre vilket kan leda till hudproblem och de går heller inte lika ofta på kattlådan vilket gör att de oftare drabbas av urinsten.

Förebygg övervikt med rätt kattmat

Vi på Royal Canin har genom vår långa erfarenhet och forskning tagit fram foder som är speciellt anpassade efter den kastrerade kattens behov. Maten har ett lågt energiinnehåll och foderbitarnas densitet (volymvikt) är låg. Utöver detta är kostfiberinnehållet balanserat och lite högre, för att varje måltid ska ge en bra mättnadskänsla. Dessutom bidrar maten till en minskad risk för bildning av urinsten, bland annat genom att kontrollera urinens pH-värde. Våra produkter för kastrerade katter innehåller också lättsmälta proteiner och viktiga vitaminer som E och C, samt taurin och lutein, som hjälper till att stärka din katts immunförsvar.

Vi hoppas att du fick lite nya kunskaper som du kan ha nytta av om du funderar på att kastrera din katt. Hör gärna av dig till oss om du vill veta mer om våra fodersorter eller botanisera bland våra andra artiklar om foder och hälsa. Med rätt foder i kombination med sunda vanor och en aktiv livsstil kan du och din kastrerade katt se fram emot många härliga år tillsammans.

Läs mer om kastrering av katt hos AGRIA

gra-katt-gula-ogon