SÅ FÅR DU DIN KATT ATT MÅ BRA

Du som själv har eller har haft katt vet vilket härligt sällskap de kan vara. Forskning visar till och med att kattägare är mer harmoniska och mindre stressade än människor utan sällskapsdjur. Men hur vet du att din katt mår bra? Och vad kan du göra för att ge din katt den stimulans och de utmaningar den behöver för att utvecklas?

katt-tass

Rutiner är A och O

Katten är ett vanedjur och de flesta katter mår bäst när samma rutiner får råda dag efter dag. För oss människor kan det kanske tyckas lite enformigt, men med hänsyn till kattens revirtänkande blir det genast ganska logiskt. Katten söker av sitt revir flera gånger om dagen – oavsett om det är en innekatt eller utekatt. Förändringar i reviret kan skapa stress och oro. Det gäller allt från placeringen av mat- och vattenskålar till var kattlåda, klösställningar och möbler finns i hemmet. Blir det ständiga förändringar inom kattens revir, kan det påverka kattens psykiska välbefinnande. Och det kan i sin tur leda till beteendestörningar som vi lätt tolkar som ”protester”, till exempel att den kissar eller bajsar på fel ställe eller slickar av sig sin päls. Den här typen av beteenden bottnar i att katten mår dåligt och ska alltid tas på allvar.

smal-katt-tittar

6 saker som aktiverar din katt

Utöver rutiner är det också viktigt att din katt får både mental och fysisk stimulans. En katt som blir lämnad ensam hemma för ofta, kan också leda till både inaktivitet och mental ohälsa. Här är några saker du kan tänka på och prova för att hålla din katt aktiverad och glad.

1. Uppmärksamhet. Visa att du finns till för din katt och att du bryr dig om den. Försök också vara konsekvent i ditt beteende och tydlig med regler.

2. Portionera ut maten. Lägg gärna ut lite torrfoder på olika ställen, t ex i fönstret eller i en liten gömma. Förutom att det aktiverar katten är det också ett bra sätt att undvika att den glufsar i sig hela sin dagsranson på en gång. Aktiveringskulor är också ett bra och lekfullt tips för att göra måltiderna till en aktiverande jakt.

katt-pa-bakben

3. Träning och inlärning. Att börja med träning i tidig ålder kommer ge stor effekt på din katts välbefinnande och ha en fortsatt positiv påverkan genom alla livsstadier. Du kan till exempel bygga en enkel agilitybana och träna din katt på att hoppa, krypa och gå slalom.

4. Frisk luft. Gå ut med din innekatt i sele och koppel då och då. Det kan ta en stund för katten att vänja sig, men snart har du en trogen promenadkompis. Använd alltid en sele anpassad för katt och inte ett vanligt halsband.

5. Lekytor. Kartonger med hål i eller papperskassar med avklippta handtag kan bli en spännande lekgrotta.

6. Låtsasjakt. Laserpekare är en mycket populär leksak, men var noga med att aldrig rikta den mot kattens ögon.