Vad gör ett foder bra?

Idag finns ett enormt utbud av djurmat att välja bland och att välja rätt är inte alltid helt enkelt. Många konsumenter jämför vilka ingredienser maten innehåller och värderar också på vilken plats i innehållsförteckningen de hamnar. Huruvida fodret innehåller animaliska proteinråvaror eller inte är en annan fråga som ofta dyker upp i diskussionen kring kattmat. Här försöker vi ge dig en bild av hur vi på Royal Canin ser på näringsvärden och sammansättningar när vi tar fram våra olika fodersorter.

gra-katt-tittar-upp

Då och då får vi samtal från kunder som är intresserade av att veta mer om hur mycket av en viss ingrediens som ingår i någon av våra produkter. Att prata om kötthalt och procent blir allt vanligare, precis som när det gäller matvaror för oss människor. Men eftersom helfoder är en produkt som ska tillgodose kattens hela näringsbehov – varje dag, blir betoningen på mängden av en viss råvara ganska ointressant. Det säger väldigt lite om kvaliteten på råvaran och utelämnar det allra viktigaste, nämligen vilka näringsämnen den innehåller eller hur enkel maten är att smälta för katten.

Efter närmare 50 år av forskning vet vi att det är råvarornas gemensamma näringsvärde, funktion och tillgänglighet för katten som avgör produktens slutgiltiga kvalitet. Utifrån den tanken skapar vi kattmat av riktigt bra råvaror och med känt näringsinnehåll, för att nå det bästa slutresultatet.

ljusgra-katt-ater

Animaliskt vs vegetabiliskt protein

En vanlig fördom när det gäller proteinkällor i katt- och hundmat är att vegetabiliskt protein har sämre kvalitet än animaliskt. Det stämmer inte. Proteinets ursprung säger mycket lite om dess kvalitet.

Kroppen tar upp olika proteiner mer eller mindre effektivt. Proteinmolekyler är stora och måste först brytas ned till sina enklaste beståndsdelar – aminosyror, för att kunna tas upp genom tarmens vägg. Först då kan proteinet göra nytta. Det är därför viktigt att ha koll på de olika proteinråvarornas smältbarhet. Det finns vegetabiliska proteinråvaror som har en mycket hög smältbarhet, till exempel vetegluten och animaliska proteinråvaror med låg smältbarhet, så kallade ”köttmjöl”.

Vi ser flera skäl till att välja lättsmälta proteiner, eftersom det protein som förblir osmält hamnar i tjocktarmen och jäser vilket kan ge magtarmstörningar hos katten. För att undvika illaluktande gaser och diarre samt förhindra att de gifter som produceras ska ge andra allvarligare risker, kan det här vara värt att tänka på när du köper din kattmat.

katt-tittar-upp

Vi väljer näring med omsorg

På Royal Canin sätter vi alltid katten och hunden i främsta rummet. Varje ingrediens i våra foder finns där av en anledning och råvarorna väljs ut med hänsyn till sitt näringsinnehåll, sin kvalitet och funktion samt att råvaran är miljömässigt hållbar.

Är du nyfiken på att lära dig mer kattmat och näringsämnen? Läs mer om vår foderfilosofi och foderkunskap.

langharig-katt-skiss