top-image

Så vet du om din katt är överviktig

Övervikt eller fetma?

Gränsen för övervikt brukar läggas omkring 10–19% över den ideala kroppsvikten och om vikten överskrider detta börjar man prata om allvarig övervikt eller fetma. Det betyder att om en katt som ska väga omkring fyra kilo går upp 300 gram, så räknas den plötsligt som överviktig. Det kan tyckas lite, men det är precis så lite som krävs för att din katt ska löpa större risk att drabbas av några vanliga följdsjukdomar:

  1. Diabetes
  2. Urinvägsproblem
  3. Artros

Förutom att bara titta på vikten, kan veterinären också använda ett verktyg som kallas The Body Score Index. BSI gör det möjligt för veterinären att titta på katten i profil och ovanifrån, samt värdera fettdepåer och muskelmassa på utvalda områden genom att känna igenom kroppen. Denna metod tar inte hänsyn till rasstandarder, utan följer en strikt mall för vad som är hälsosamt och inte. BSI erbjuder en niosiffrig skala, där ett tal mellan 1 och 3 innebär att katten är mager eller underviktig, 4 till 5 är idealiskt, 6 är överviktigt och 7-9 är att klassa som fetma. Om katten får en siffra på 6 eller högre bör den sättas på en strikt diet och få hjälp med en sund viktminskning.

food

Ägaren är oftast det största problemet

Kunskapen om olika aspekter av fetma är hög – så varför är så många katter överviktiga? Studier har visat att problemet i 98 procent av fallen beror på kattens ägare. Fel val av foder, för många godsaker och för lite aktivitet och motion är de vanligaste anledningarna. Ett annat stort problem är att många människor inte kan eller vill kännas vid att just deras katt är överviktig och det kan vara svårt att förhålla sig objektiv. Om du har problem med att avgöra om din katt ser sund ut  eller inte –  be en vän eller en familjemedlem att ta en extra titt. Ännu bättre är det förstås om du tar din katt till veterinären för att få den ordentligt undersökt.  

Vad kan du göra?

  1. Lyssna på din veterinär. Om din veterinär berättar att det är dags att sätta din katt på en diet, beror det på att han eller hon har din katt bästa i intresse. Ta emot hjälpen.
  2. Fokusera på näring. En belöning värd 100 kalorier låtar inte mycket för en människa, men motsvarar när hälften av din katts totala näringsbehov. Att rakt av minska mängden av din katts vanliga mat kan samtidigt leda till näringsbrist och, på sikt, en olycklig katt. Rådfråga därför din veterinär eller be om hjälp med ett effektivt viktminskningsprogram för just din katt.
  3. Gör matstunden till en aktiv lek. Katter är naturliga jägare och en leksak som släpper ut mat under leken kommer att uppmuntra katten att träna mer och bränna kalorier samtidigt.

More articles

cat

Allt du behöver veta om ID-märkning

En omärkt katt är ofta svår att identifiera om den sprungit bort eller råkat ut för en skada. Därför hamnar också många omärkta katter på katthem i stället för att återförenas med sina ägare. Här kan du läsa lite om hur du enkelt märker din katt, så det slipper hända dig.

cat

Social stimulans

Du som själv har eller har haft katt vet vilket härligt sällskap de kan vara. Forskning visar till och med att kattägare är mer harmoniska och mindre stressade än människor utan sällskapsdjur. Men har du koll på vad din katt behöver för att må bra och utvecklas?

cat

Innan du skaffar kattunge

Funderar du på att skaffa kattunge? Grattis! En härlig resa väntar. I den här guiden har vi samlat några av våra bästa tips för hur du bäst välkomnar den i ditt hem.

cat

Hur vet du om din katt är överviktig?

Har din katt fått lite för mycket av det goda på sistone? Ibland är det svårt att avgöra på egen hand. Här kommer några förslag på vad du som kattägare kan göra för att bidra till en normal och hälsosam vikt hos din katt.

cat

Smak vs. smaklighet

Du som har en kräsen katt vet hur svårt det kan vara att hitta rätt foder. Därför är det på tiden att vi börjar tänka annorlunda. Snarare än att leta efter rätt smak, är det dags att börja titta på den övergripande smakupplevelsen.

cat

Rätt näring för kastrerade katter

Visste du att en katt kan leva upp till dubbelt så länge om den kastreras? Eller att kastrerade katter löper mindre risk att drabbas av vissa sjukdomar? Faktum är att många inte känner till skillnaderna mellan kastrerade och icke-kastrerade katter. Vidare så finns det en sak du behöver hålla extra koll på vad gäller kastrerade katter – vikten.