top-image

Id-märk din katt

Idag saknar många katter ID-märkning av olika anledningar. Det är verkligen synd. En omärkt katt är ofta svår att identifiera om den saknar märkning när den sprungit bort eller råkat ut för en skada. Därför hamnar också många katter på katthem runtom i landet helt i onödan, i stället för att återförenas med sina ägare. Här kan du läsa lite om hur du enkelt märker din katt, så slipper det hända dig.

Tatuering eller chipmärkning?

Du kan välja mellan att märka med microchip eller örontatuering. Eller både och. Vid microchipmärkning injiceras chipet in under huden i nacken på katten, medan en tatuering görs med tång i örat. Det finns fördelar med bägge sätten. En tatuering är ju enkel att se och gör det lätt för den som hittar din katt att finna ägaren i de två ID-register som finns i Sverige – Sveriges kattklubbars riksförbund SVERAK och djurid.se, som sköts av Svenska Kennelklubben. Dock kan bläcket blekna med tiden. Tatueringen görs oftast i kattens vänstra öra och består av fyra till sex tecken, vanligen en kombination av siffror och bokstäver. Den ska alltid utföras på klinik av veterinär och under trygga förhållanden för katten.

food

En chipmärkning utförs också på veterinärklinik. Innan märkningen görs, kontrollerar man först att katten inte redan är chipmärkt med hjälp av en speciell avläsare. Därefter testas det nya chipet innan det injiceras. Placeringen kan variera något, men vanligast är i nacken eller mellan skulderbladen. Till slut kontrollerar man chipet, så att numret stämmer överens med numret på ID-intyget, alternativt på kattens stamtavla. Sedan är det klart.

Chipet kan sitta kvar under hela kattens liv, men kräver förstås tillgång till en avläsare för att du ska kunna läsa av ID-numret. Det absolut bästa är alltså att välja både chip och tatuering, om du vill öka chanserna att få tillbaka din katt om den råkat på villovägar eller förolyckats.

Och viktigast av allt

Registreringen hos SVERAK eller SKK. Du fyller enkelt i dina kontaktuppgifter och din katts ID-nummer i deras databas. Du kan läsa mer om hur ID-märkning fungerar hos SVERAK och SKK.

More articles

cat

Allt du behöver veta om ID-märkning

En omärkt katt är ofta svår att identifiera om den sprungit bort eller råkat ut för en skada. Därför hamnar också många omärkta katter på katthem i stället för att återförenas med sina ägare. Här kan du läsa lite om hur du enkelt märker din katt, så det slipper hända dig.

cat

Social stimulans

Du som själv har eller har haft katt vet vilket härligt sällskap de kan vara. Forskning visar till och med att kattägare är mer harmoniska och mindre stressade än människor utan sällskapsdjur. Men har du koll på vad din katt behöver för att må bra och utvecklas?

cat

Innan du skaffar kattunge

Funderar du på att skaffa kattunge? Grattis! En härlig resa väntar. I den här guiden har vi samlat några av våra bästa tips för hur du bäst välkomnar den i ditt hem.

cat

Hur vet du om din katt är överviktig?

Har din katt fått lite för mycket av det goda på sistone? Ibland är det svårt att avgöra på egen hand. Här kommer några förslag på vad du som kattägare kan göra för att bidra till en normal och hälsosam vikt hos din katt.

cat

Smak vs. smaklighet

Du som har en kräsen katt vet hur svårt det kan vara att hitta rätt foder. Därför är det på tiden att vi börjar tänka annorlunda. Snarare än att leta efter rätt smak, är det dags att börja titta på den övergripande smakupplevelsen.

cat

Rätt näring för kastrerade katter

Visste du att en katt kan leva upp till dubbelt så länge om den kastreras? Eller att kastrerade katter löper mindre risk att drabbas av vissa sjukdomar? Faktum är att många inte känner till skillnaderna mellan kastrerade och icke-kastrerade katter. Vidare så finns det en sak du behöver hålla extra koll på vad gäller kastrerade katter – vikten.