top-image

Så påverkas din katt av en kastrering

Visste du att en katt kan leva nära dubbelt så länge om den kastreras? Eller att kastrerade katter löper mindre risk att drabbas av sjukdomar? Det är ganska fantastiskt när man tänker på det. Men trots att det mest finns fördelar med en kastrering för både katten och dig som kattägare, finns det några saker du bör vara uppmärksam på efter en kastrering.

Ökad livslängd med kastrering

Att kastrera sin katt är främst förknippat med en rad positiva effekter. Den mest uppenbara är att du som djurägare slipper oroa dig över att få oönskade kullar. En kastrering dämpar också det könsbundna beteendet, exempelvis hankattens ständiga urinmarkerande, samt minskar risken för könsbundna sjukdomar. De råkar inte heller ut för olyckor lika ofta som okastrerade katter gör, vilket är en del av förklaringen till att de i genomsnitt lever dubbelt så länge som en okastrerad katt. Men när katten kastreras minskar inte bara energiförbrukningen och ämnesomsättningen, samtidigt ökar också kattens aptit.

Hälften av Sveriges katter är överviktiga

Över hälften av Sveriges katter är idag överviktiga. Förutom inaktivitet och inskränkt rörelseförmåga är diabetes, ledproblem och hjärtsjukdomar andra exempel på lidanden som är överrepresenterade bland överviktiga katter. En överviktig katt får också ofta ett ändrat beteende. De tvättar sig mindre vilket kan leda till hudproblem och de går heller inte lika ofta på kattlådan vilket gör att de oftare drabbas av urinsten.

food

Förebygg övervikt med rätt näring

Vi på Royal Canin har genom vår långa erfarenhet och forskning tagit fram foder som är speciellt anpassade efter den kastrerade kattens behov. Maten har ett lågt energiinnehåll och foderbitarnas densitet (volymvikt) är låg. Utöver detta är kostfiberinnehållet balanserat och lite högre, för att varje måltid ska ge en bra mättnadskänsla. Dessutom bidrar maten till en minskad risk för bildning av urinsten, bland annat genom att kontrollera urinens pH-värde. Våra produkter för kastrerade katter innehåller också lättsmälta proteiner och viktiga vitaminer som E och C, samt taurin och lutein, som hjälper till att stärka din katts immunförsvar.

Vi hoppas att du fick lite nya kunskaper som du kan ha nytta av om du funderar på att kastrera din katt. Hör gärna av dig till oss om du vill veta mer om våra fodersorter. Du hittar all info du behöver om kastering av katt hos AGRIA


More articles

cat

Allt du behöver veta om ID-märkning

En omärkt katt är ofta svår att identifiera om den sprungit bort eller råkat ut för en skada. Därför hamnar också många omärkta katter på katthem i stället för att återförenas med sina ägare. Här kan du läsa lite om hur du enkelt märker din katt, så det slipper hända dig.

cat

Social stimulans

Du som själv har eller har haft katt vet vilket härligt sällskap de kan vara. Forskning visar till och med att kattägare är mer harmoniska och mindre stressade än människor utan sällskapsdjur. Men har du koll på vad din katt behöver för att må bra och utvecklas?

cat

Innan du skaffar kattunge

Funderar du på att skaffa kattunge? Grattis! En härlig resa väntar. I den här guiden har vi samlat några av våra bästa tips för hur du bäst välkomnar den i ditt hem.

cat

Hur vet du om din katt är överviktig?

Har din katt fått lite för mycket av det goda på sistone? Ibland är det svårt att avgöra på egen hand. Här kommer några förslag på vad du som kattägare kan göra för att bidra till en normal och hälsosam vikt hos din katt.

cat

Smak vs. smaklighet

Du som har en kräsen katt vet hur svårt det kan vara att hitta rätt foder. Därför är det på tiden att vi börjar tänka annorlunda. Snarare än att leta efter rätt smak, är det dags att börja titta på den övergripande smakupplevelsen.

cat

Rätt näring för kastrerade katter

Visste du att en katt kan leva upp till dubbelt så länge om den kastreras? Eller att kastrerade katter löper mindre risk att drabbas av vissa sjukdomar? Faktum är att många inte känner till skillnaderna mellan kastrerade och icke-kastrerade katter. Vidare så finns det en sak du behöver hålla extra koll på vad gäller kastrerade katter – vikten.