top-image

Att välkomna en kattunge i familjen

En liten kattunge är något av det sötaste som finns, men kom ihåg att den snabbt växer upp och att många katter lever länge idag. Därför är det viktigt att du tänker igenom ditt beslut noga innan du skaffar katt och är väl förberedd på att ta emot den på bästa sätt.

Välj katt med omsorg

Innan du bestämmer dig för vilken katt du ska ha är det bra om du försöker ta in så mycket information som möjligt. Läs böcker, sök på internet och prata med andra kattägare. Besök gärna också en kattutställning, där du kan se hur katterna ser ut på riktigt. Efter att ha tittat på flera raser, kanske du väljer en helt annan än den du tänkt från början. Om du inte har haft djur tidigare är två katter att rekommendera. Detsamma gäller om du inte är hemma en stor del av dagen. Katterna kan umgås med varandra och blir tryggare och lugnare.

Innan du köper

Enligt djurskyddslagen ska en kattunge vara 12 veckor gammal innan den får lämna sin mamma. Om kattungen skiljs från mamman för tidigt finns risken att den får beteendeproblem och blir otrygg som vuxen. Köp därför inte en kattunge som är under 12 veckor gammal. Alla raskatter som är registrerade hos SVERAK har en stamtavla. Katter som används i avel eller visas på utställning ska dessutom vara ID-märkta. Det finns ingen lag som säger att katter måste vara ID-märkta, men ju fler katter som ID-märks, desto större är chansen att katterna kan återförenas med sina hem om de springer bort. När du köper kattungen ska den vara fullvaccinerad mot kattpest och kattsnuva, samt vara veterinärbesiktigad.

Komfort och säkerhet viktigt på vägen

Om du köper en kattunge och tar med dig den hem i bilen, är det viktigt att planera för denna första resa som kattungen ska göra. Det kan vara farligt att resa med kattungen lös i bilen, både för kattungen och för passagerarna. Använd en kattbur och täck den med en filt för att kattungen ska känna sig skyddad och bekväm  under resan. Observera att den stress som resan kan orsaka kan leda till små ”missöden” i bilen. Kom därför ihåg att ta med en rulle hushållspapper och en extra filt. Använd en ganska stor kattbur som kan användas även senare, när kattungen blivit vuxen. Slutligen, kom ihåg att om det är mörkt i kattburen blir kattungen lugnare och känner sig skyddad.

Att ta emot din kattunge i hemmet

Din kattunge kommer att känna sig ensam när den kommer till ditt hem eftersom den skiljts från sin mor och sina syskon. För att göra övergången så smidig som möjligt är det viktigt att förbereda kattungens ankomst i den nya familjen så noga som möjligt. Se till att kattungen har en bekväm plats att sova på, leksaker som aktiverar den, en bestämd plats för mat och vatten samt enkel tillgång till sin kattlåda. Det är också viktigt att den får en egen plats där den kan vara för sig själv. Låt kattungen vara ifred när den äter och sover. Tänk på att hålla dig till ett kattungefoder från en och samma producent då kattungens mage är extremt känslig för foderbyten. Det bästa är att den får samma foder som den fick hos uppfödaren. Det minskar den stress kattungen utsätts för när den flyttar in hos dig.

Ta bort saker du är rädd om – kattungen förstår inte skillnaden mellan sina leksaker och dina ägodelar. Detta är något du får försöka visa den med tiden. Den första tiden kan det vara bra att begränsa utrymmet för kattungen om du har ett stort hus. Allteftersom katten växer kan du också utöka utrymmet. Om kattungen kommer från en barnfamilj eller från en familj med hund, är den van vid liv och rörelse och känner sig oftast trygg. Stäng inte in katten när du får gäster, utan lär den i stället var den får lov att vara.

food

Kattungens första steg i ditt hem

Låt kattungen upptäcka sitt nya hem steg för steg och med försiktighet. Låt den lära känna sina nya familjemedlemmar och andra sällskapsdjur. Lägg band på din och dina barns entusiasm genom att vara lugn och lågmäld tillsammans med kattungen. Undvik att låta kattungen vandra från famn till famn. Om kattungen växer upp i en miljö som är högljudd eller intensiv kan den utvecklas till en nervös och rädd katt. Du behöver finna en bra balans mellan att låta kattungen vara ifred och att socialisera den genom att umgås och leka med den.

Hjälp kattungen att finna sig tillrätta

Din kattunge kommer att dela upp sitt liv i fyra olika områden – matplats, viloplats, en plats för hygien och en lekplats. Du måste respektera dessa områden. Om kattungen inte känner sig bekväm med hur den kan utföra sina naturliga beteenden så kan den utveckla beteendestörningar.

För att hjälpa kattungen att skapa sina fyra områden kan du placera ut några saker:

 

Och ett sista tips! Försök att arrangera så att din kattunge anländer under helgen. Vanligtvis har familjen mer tid över för kattungen då.

More articles

cat

Allt du behöver veta om ID-märkning

En omärkt katt är ofta svår att identifiera om den sprungit bort eller råkat ut för en skada. Därför hamnar också många omärkta katter på katthem i stället för att återförenas med sina ägare. Här kan du läsa lite om hur du enkelt märker din katt, så det slipper hända dig.

cat

Social stimulans

Du som själv har eller har haft katt vet vilket härligt sällskap de kan vara. Forskning visar till och med att kattägare är mer harmoniska och mindre stressade än människor utan sällskapsdjur. Men har du koll på vad din katt behöver för att må bra och utvecklas?

cat

Innan du skaffar kattunge

Funderar du på att skaffa kattunge? Grattis! En härlig resa väntar. I den här guiden har vi samlat några av våra bästa tips för hur du bäst välkomnar den i ditt hem.

cat

Hur vet du om din katt är överviktig?

Har din katt fått lite för mycket av det goda på sistone? Ibland är det svårt att avgöra på egen hand. Här kommer några förslag på vad du som kattägare kan göra för att bidra till en normal och hälsosam vikt hos din katt.

cat

Smak vs. smaklighet

Du som har en kräsen katt vet hur svårt det kan vara att hitta rätt foder. Därför är det på tiden att vi börjar tänka annorlunda. Snarare än att leta efter rätt smak, är det dags att börja titta på den övergripande smakupplevelsen.

cat

Rätt näring för kastrerade katter

Visste du att en katt kan leva upp till dubbelt så länge om den kastreras? Eller att kastrerade katter löper mindre risk att drabbas av vissa sjukdomar? Faktum är att många inte känner till skillnaderna mellan kastrerade och icke-kastrerade katter. Vidare så finns det en sak du behöver hålla extra koll på vad gäller kastrerade katter – vikten.