top-image

Vad är egentligen smak?

Du som har en kräsen katt vet hur svårt det kan vara att hitta rätt foder. Många kattägare får prova både fem och tio sorter innan katten äntligen börjar äta. Så, vad kan du göra för att underlätta för både dig och din katt? Det kan vara dags att omdefiniera vad en bra matupplevelse verkligen innebär. Snarare än att leta efter rätt smak, är det dags att börja titta på den övergripande smakupplevelsen.

Vad består smak av?

En människa har omkring 9000 smaklökar medan katten får hålla tillgodo med 500. Katter känner dessutom endast fyra av de fem grundsmaker som människor gör – surt, salt, bittert och umami. Eftersom katter har så få smaklökar, finns det flera andra saker som bidrar till den totala smakupplevelsen eller smakligheten, som den också kallas.

Hur doftar maten? 

Som du vet spelar doften av maten en viktig roll för oss människor. För katten, som har en mycket bättre luktsinne än oss, är doften ännu viktigare. Ytan som känner igen doftmolekyler är 10 gånger större hos katten än hos människor. Detta, tillsammans med 65 miljoner luktceller (jämfört med våra 2-10 miljoner), ger katten ett otroligt luktsinne. Det gör det säkert lättare att förstå hur viktig matens doft är för totalupplevelsen. 

food

Hitta rätt mat till din katt 

Börja med att utesluta miljön som en anledning till att din katt beter sig kräset. En del katter brukar till exempel vägra äta om kattlådan står för nära matplatsen. Att hitta olika platser för olika ändamål eller göra några mindre justeringar i miljön kan ibland vara allt som krävs.

Om det inte hjälper att förändra miljön, kan det vara värt att överväga ett nytt utfodringsschema. Att ge din katt en ny måltid fler gånger om dagen kan hjälpa till att stimulera hennes aptit. Du kan också prova att stoppa några foderbitar inuti en leksak, för att stimulera kattens naturliga jaktbeteende. Kom alltid ihåg att ta hänsyn till åldern, fysisk hälsa, eventuell kastrering, livsstil och ras när du väljer diet. Är du osäker ska du kontakta din veterinär och be om kostråd.

Det finns också många andra faktorer som kan påverka kattens uppfattning om smak och doft. Sjukdomar och mediciner är några exempel. Ångest/oro, aktivitetsnivå och hormonbalans är andra. Äldre katter kan få en förändrad aptit, eftersom deras sinnen blivit svagare. Om katten har eller har haft tandproblem, kan det vara en god idé att servera våtfoder eller att blötlägga foderbitarna med lite vatten, för att göra dem enklare att äta. 

Och slutligen – förvaringen

Förvaringen av maten har också stor betydelse för smakligheten. Förpackningen håller maten färsk länge, men när du väl öppnat den är det viktigt att förvara fodret så torrt och lufttätt som möjligt. Det bästa är att försegla påsen med en klämma och sedan ställa hela påsen i en sluten behållare. Se också till att katten alltid har färskt vatten och rengör mat och vattenskålar dagligen.

More articles

cat

Allt du behöver veta om ID-märkning

En omärkt katt är ofta svår att identifiera om den sprungit bort eller råkat ut för en skada. Därför hamnar också många omärkta katter på katthem i stället för att återförenas med sina ägare. Här kan du läsa lite om hur du enkelt märker din katt, så det slipper hända dig.

cat

Social stimulans

Du som själv har eller har haft katt vet vilket härligt sällskap de kan vara. Forskning visar till och med att kattägare är mer harmoniska och mindre stressade än människor utan sällskapsdjur. Men har du koll på vad din katt behöver för att må bra och utvecklas?

cat

Innan du skaffar kattunge

Funderar du på att skaffa kattunge? Grattis! En härlig resa väntar. I den här guiden har vi samlat några av våra bästa tips för hur du bäst välkomnar den i ditt hem.

cat

Hur vet du om din katt är överviktig?

Har din katt fått lite för mycket av det goda på sistone? Ibland är det svårt att avgöra på egen hand. Här kommer några förslag på vad du som kattägare kan göra för att bidra till en normal och hälsosam vikt hos din katt.

cat

Smak vs. smaklighet

Du som har en kräsen katt vet hur svårt det kan vara att hitta rätt foder. Därför är det på tiden att vi börjar tänka annorlunda. Snarare än att leta efter rätt smak, är det dags att börja titta på den övergripande smakupplevelsen.

cat

Rätt näring för kastrerade katter

Visste du att en katt kan leva upp till dubbelt så länge om den kastreras? Eller att kastrerade katter löper mindre risk att drabbas av vissa sjukdomar? Faktum är att många inte känner till skillnaderna mellan kastrerade och icke-kastrerade katter. Vidare så finns det en sak du behöver hålla extra koll på vad gäller kastrerade katter – vikten.