top-image

Så får du din katt att må bra

Du som själv har eller har haft katt vet vilket härligt sällskap de kan vara. Forskning visar till och med att kattägare är mer harmoniska och mindre stressade än människor utan sällskapsdjur. Men hur vet du att din katt mår bra? Och vad kan du göra för att ge din katt den stimulans och de utmaningar den behöver för att utvecklas?

Rutiner är a och o

Katten är ett vanedjur och de flesta katter mår bäst när samma rutiner får råda dag efter dag. För oss människor kan det kanske tyckas lite enformigt, men med hänsyn till kattens revirtänkande blir det genast ganska logiskt. Katten söker av sitt revir flera gånger om dagen – oavsett om det är en innekatt eller utekatt. Förändringar i reviret kan skapa stress och oro. Det gäller allt från placeringen av mat- och vattenskålar till var kattlåda, klösställningar och möbler finns i hemmet. Blir det ständiga förändringar inom kattens revir, kan det påverka kattens psykiska välbefinnande. Och det kan i sin tur leda till beteendestörningar som vi lätt tolkar som ”protester”, till exempel att den kissar eller bajsar på fel ställe eller slickar av sig sin päls. Den här typen av beteenden bottnar i att katten mår dåligt och ska alltid tas på allvar.

food

6 saker som aktiverar din katt

Utöver rutiner är det också viktigt att din katt får både mental och fysisk stimulans. En katt som blir lämnad ensam hemma ofta, kan drabbas av både inaktivitet och mental ohälsa. Här är några saker du kan tänka på och prova för att hålla din katt aktiverad och glad.

  1. Uppmärksamhet. Visa att du finns till för din katt och att du bryr dig om den. Försök också vara konsekvent i ditt beteende och tydlig med regler.
  2. Portionera ut maten. Lägg gärna ut lite torrfoder på olika ställen, t ex i fönstret eller i en liten gömma. Förutom att det aktiverar katten är det också ett bra sätt att undvika att den glufsar i sig hela sin dagsranson på en gång. Aktiveringskulor är också ett bra tips för att göra måltiderna till en lekfull jakt.
  1. Träning och inlärning. Att börja med träning i tidig ålder kommer ge stor effekt på din katts välbefinnande och ha en fortsatt positiv påverkan genom alla livsstadier. Du kan till exempel bygga en enkel agilitybana och träna din katt på att hoppa, krypa eller gå slalom.
  2. Frisk luft. Gå ut med din innekatt i sele och koppel då och då. Det kan ta en stund för katten att vänja sig, men snart har du en trogen promenadkompis. Använd alltid en sele anpassad för katt och inte ett vanligt halsband.
  3. Lekytor. Kartonger med hål i eller papperskassar med avklippta handtag kan bli en spännande lekgrotta.
  4. Låtsasjakt. Laserpekare är en mycket populär leksak, men var noga med att aldrig rikta den mot kattens ögon.

More articles

cat

Allt du behöver veta om ID-märkning

En omärkt katt är ofta svår att identifiera om den sprungit bort eller råkat ut för en skada. Därför hamnar också många omärkta katter på katthem i stället för att återförenas med sina ägare. Här kan du läsa lite om hur du enkelt märker din katt, så det slipper hända dig.

cat

Social stimulans

Du som själv har eller har haft katt vet vilket härligt sällskap de kan vara. Forskning visar till och med att kattägare är mer harmoniska och mindre stressade än människor utan sällskapsdjur. Men har du koll på vad din katt behöver för att må bra och utvecklas?

cat

Innan du skaffar kattunge

Funderar du på att skaffa kattunge? Grattis! En härlig resa väntar. I den här guiden har vi samlat några av våra bästa tips för hur du bäst välkomnar den i ditt hem.

cat

Hur vet du om din katt är överviktig?

Har din katt fått lite för mycket av det goda på sistone? Ibland är det svårt att avgöra på egen hand. Här kommer några förslag på vad du som kattägare kan göra för att bidra till en normal och hälsosam vikt hos din katt.

cat

Smak vs. smaklighet

Du som har en kräsen katt vet hur svårt det kan vara att hitta rätt foder. Därför är det på tiden att vi börjar tänka annorlunda. Snarare än att leta efter rätt smak, är det dags att börja titta på den övergripande smakupplevelsen.

cat

Rätt näring för kastrerade katter

Visste du att en katt kan leva upp till dubbelt så länge om den kastreras? Eller att kastrerade katter löper mindre risk att drabbas av vissa sjukdomar? Faktum är att många inte känner till skillnaderna mellan kastrerade och icke-kastrerade katter. Vidare så finns det en sak du behöver hålla extra koll på vad gäller kastrerade katter – vikten.